søndag 26. desember 2010

Begrensninger på KindleStore

Dette er historien om hvordan jeg IKKE fikk kjøpt meg en e-bok fordi noen har bestemt at den ikke skal gis ut i Europa (enda?). 

På julaften var det en som fikk en kopi av "Boneshaker" av Cherie Priest. Jeg har sett bilde av boken før, og syntes den så utrolig spennende ut! Den kom ut i september 2009 i USA, så jeg tenkte "shit, kanskje jeg skal kjøpe meg den på e-bok og lese?". Vel og merke etter at jeg hadde sjekket med lokale biblioteket. Men steampunk er en smal sjanger. Det er jo ikke alle som synes dampdrevne datamaskiner og zeppelinere er så artig. Men jeg synes det. Uansett - for en sær sjanger og såpass ny bok på engelsk var jeg ikke overasket over at Deichmanske bibliotek ikke hadde den inne.

"Det går bra", tenkte jeg. "Jeg bare kjøper den fra Amazon sin kindlestore!". Men akk nei. "Boneshaker" som e-bok er kun tilgjengelig for de som bor i USA.

Hvorfor? Jeg vet ikke. Det kan være på grunn av at rettighetene er solgt for Europa med e-bok rettigheter. Det kan være fordi Cherie Priest ikke vil ha ytterligere inntekter av e-bok salg som ikke koster noe å selge fler av (dog jeg tror det ikke). Det kan være mange grunner. Men for meg betyr det bare én ting. Jeg får ikke kjøpe boken uten at jeg har en adresse i USA.

Men det er ingen som selger den på e-bok til meg i Norge fra noe annet sted. Det er som de norske e-bøkene som er nærmest ikke-eksisterende (utenom digitalbok.no, og de støtter ikke Kindle).

Nå er jeg litt lei meg. Det er første gangen jeg har søkt opp en bok på Kindlestore og ikke fått lov til å kjøpe den fordi jeg ikke bor i USA. Jeg har visst om det, men det har ikke vært et problem for meg før. Det sagt har jeg sjekket opp kobobooks.com også (en konkurrerende bokhandel), og de har også sperre basert på geografi. Så om jeg hadde hatt en epub-lesende lesebrett ville jeg ikke kommet noe lengre.

Note:
Jeg vet det finnes måter å omgå dette på, men jeg ønsker ikke å snakke om hvordan omgå regelverk på lovlig kjøp av bøker her. Jeg vil helst snakke om mulighetene til å lovlig skaffe seg tilgang.

søndag 12. desember 2010

E-bok: Mortal Instruments serien, bok 1: "City of Bones"

Serien "The Mortal Instruments" er nå blitt et par år gammel, men jeg har ikke lest noen av dem før nå. Såvidt jeg vet finnes det ikke noen norsk oversettelse enda.

Boken/serien handler om Clary, som bor i New York sammen med mamman sin. Hun er tenåring, litt sta, og en kveld har de en krangel hvorpå hun velger å gå ut med vennen Simon. De ender på en nattklubb hvor hun plutselig ser magiske vesener, uten at hun skjønner hva som skjer. Deretter jages hun og nye venner av stadig skumlere ting, og kanskje hun lærer noe nytt om seg selv?

Dette er altså en av bøkene jeg har kjøpt via Amazon.com sin e-bok portal. Det er gøy å lese på lesebrett. Jeg glemte lesebrettet mitt til jobb en dag, og da leste jeg på mobilen min istedet.

Uansett - serien virker spennende, og jeg gleder meg til å lese "City of Ashes" (bok 2). Det er artig å lese om ungdomskrigere som prøver å leve et liv samtidig som de har en klar skjebne - kjempe mot ondskap. De lurer ikke på hva de skal gjøre når de blir store, de trenger heller ikke vente. De kjemper allerede som innviede krigere. Jeg tenkte mye da jeg var tenåring hvor deilig det ville vært å "ikke skulle bli noe" - bare være noe. Slippe å velge (ja, det er fint med valg, men de gjør også at man MÅ TA DEM).

Boka var velskrevet, jeg tror den er fascinerende for tenåringer (som den jo er ymtet på), men har gode nok personligheter og vittigheter til at det også treffer et voksent publikum.

Anbefales!

torsdag 9. desember 2010

Lesebrett: aviser

Litt på siden av det jeg vanligvis skriver om (bøker), men allikevel i nærheten er aviser. Mer spesifikt: elektronisk versjon av aviser. Jeg har nemlig takket ja til et prøveabbonement på New York Times, elektronisk versjon via lesebrettet mitt (Amazon Kindle v3). Amazon tilbyr ikke mindre enn 135 forskjellige internasjonale aviser, hvor 81 er fra Nord-Amerika, og 34 er fra Europa. Men ingen fra Norge.

Jeg har lest the NYTimes nå siden 28. oktober, det vil si godt og vel 1,5måned. Selve avisen er jo tykk som rakkern, og på søndagsutgaven har jeg stort sett ikke lest den ut før tirsdag eller onsdag samme uken om det er mye interessant. Det som trolig holder på meg er delen "science tuesday", et temabilag med maaange artikler om utvikling innenfor vitenskap. Det er i-dybden-artikler som virkelig pirrer og som jeg synes er interessante.

Positivt:
+ passe liten, kan enkelt leses på trang buss/t-bane/trikk
+ aktuelt stoff
+ lett å bla frem og tilbake
+ sparer trær
+ enkel levering (jeg kobler meg til wifi)

Negativt:
- uhm... man kan ikke skumme gjennom?

Så, hva videre?
Jeg ønsker å få Aftenposten og Dagsavisen på mitt lesebrett! Jeg vil ha nasjonale nyheter like enkelt tilgjengelig som internasjonale nyheter. Vær så snill?