lørdag 9. januar 2010

Nei, du får ikke låne denne boken

Jeg har fått en fascinasjon for Scott Westerfeld sin skrivemåte og bøker det siste året. Uheldigvis er det ikke så mange biblioteker som deler min glede. Og blandt de som gjør det har jeg fått en kalddusj nå. Jeg har nemlig fått låne den episk store "The Risen Empire" på 702 sider på fjernlån, men den skal leveres tilbake nå, og jeg har 200s igjen. "Jaja," tenkte jeg. "Jeg får notere siden jeg var på, og sette meg opp på venteliste igjen." Men det går ikke. For det eneste biblioteket i Samsøk som har den har sperret den for ytterligere fjernlån (fikk jeg beskjed om da jeg prøvde å reservere igjen).

Så nå har jeg bestilt boken fra utlandet, 702s til 50kr. Jeg kunne kanskje bestilt den i Norge til under 100kr, men er så vant til at det er DYRT at jeg bestilte fra utlandet uten å sjekke først.

Uansett, jeg vet at bibliotek ikke kan ha alle bøker som finnes, men det er fryktelig kjedelig når bøker som er vanskelig å få tak i blir sperret for alle andre som ikke bor i fylket som har kjøpt den inn.

Sånt synes jeg er trist.

3 kommentarer:

 1. Husk at samsøk og Norgeslån (som du bruker) ikke er det samme som fjernlån. Kan hende du hadde fått tak i den på biblioteket som fjernlån hadde du snakket med bibliotekaren din. Har sjekket systemet vi bruker, og kan ikke se at vi ikke skulle få låne ett av de to eksemplarene de har i Kristiansand...

  SvarSlett
 2. Du har et godt poeng der Elin. Selv om det er lett for meg som ikke er bibliotekar å skjønne forskjellen når det står samsøk på siden jeg bruker, Norgeslån når det registreres og fjernlån på lappen som følger boka.

  Når det er sagt synes jeg faktisk det er rart at bibliotekene sperrer for at andre enn ansatte på andre bibliotek kan få ordnet med lån av bøker når man har en så tilgjengelig mulighet som søk hjemmefra, via internett og så hente boken på biblioteket senere. Det gjør at jeg slipper unna med ét besøk på biblioteket istedet for to.

  Bare for å ha det sagt - jeg elsker bibliotek, og jeg elsker å kunne reservere bøker via internett. Jeg blir bare frustrert når mulighetene i etterkant blir fjernet for meg.

  SvarSlett
 3. Norgeslån er systemet som brukes. Det er et slags fjernlån, men fjernlån strekker seg utover Norgeslån.

  Hvorfor Kristiansand har gjort dette vet jeg ikke, de har til og med to eksemplarer. Men det kan ha vært noe som har gjort det, jeg vet ikke... Jeg kjenner ikke biblioteksystemet de bruker (Aleph). Kan hende det funker hvis du prøver senere, kan faktisk ha vært noe teknisk...

  SvarSlett