fredag 1. januar 2010

The Wave - Et skremmende samfunnseksperiment

Jeg har lest "The Wave" igjen som del av en Bookcrossing bokring. Jeg har lest den før, for mange år siden, i en norsk utgave. Dette var en tynn Penguin Plus bok på 107 sider og i engelsk utgave. Det er laget en film om dette, ting som skjedde på en videregående skole i Palo Alto, California i 1969. Boken er basert på filmen.

Jeg leser den og grøsser over hvor lett det er å la en slik samfunnsreform ta over livet til så mange. Hvor lett vi eksluderer andre og hvordan vi som oftest er klar for å dytte ned andre for å føle oss bedre.

The Wave er en film jeg har sett flere ganger på skolen, og det er en grunn til det. For å skjønne hvordan man kan dras med i en situasjon som Tyskland etter 1. verdenskrig, hvordan så mange kan snu ryggen og late som om de ikke ser at naboer blir diskriminert, ekskludert, kidnappet og drept... Det er litt lettere å skjønne etter å ha sett denne. Hvordan det ikke bare er i Tyskland dette kunne skje, men hvorsomhelst.

Som Arnulf Øverland skrev:
"Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!"

Boken er som sagt basert på filmen, men noen ganger er det greit å lese noe for å skjønne det helt, en film er ikke alltid nok.

1 kommentar:

  1. Jeg husker filmen gjorde stort inntrykk da vi så den på gymnaset. Ante ikke at det fantes en bok basert på filmen, noterer meg det for det kunne vært interessant å lese den en gang.

    SvarSlett