mandag 7. juni 2010

Sci-fi med et snev av dystopi (og romreiser!), men ikke for nybegynnere.

Jeg har snakket mye om denne boka - "Chasm City" av Alastair Reynolds. Det var først for over en måned siden, da jeg snakket om bøker jeg leser/skal lese, og så var det for to uker siden, da jeg måtte forlenge lånet første gang. Jeg har rukket å forlenge denne boka enda en gang (heldigvis skulle ingen ha den etter meg...), men nå har jeg lest den ferdig.

Boka handler om livet til Tanner Mirabel, en soldat og leiemorder fra planeten "Sky's Edge" og hans reise for å hevne drapet på Gitta. Det er ikke vanskelig å skjønne at å jobbe for planetens største dobbelt-dealende våpenselger (Calhuela) er å vente på trøbbel. Og trøbbel kom, i Argent Reivich' skikkelse etter at en terroristgruppe stjal våpen fra Calhuela og drepte hele Reivich' familie. Han kommer etter Calhuela for å drepe det eneste han noen sinne har brydd seg om, nemlig Gitta. De neste 450s (sånn ca) er en heseblesende jakt etter Reivich, gjennom romstasjoner, 10 år med hypersøvn-reise til Chasm City, flere katastrofer og nanomaskiner som infiserer intelligente hus så de dreper de som bor der... Og midt oppi alt sammen har Tanner Mirabel problemer med et virus som gir han livshistorien til Schuyler Haussman (Sky - som ga navnet til "Sky's Edge"), noe som er delvis forvirrende for både ham, og for meg som leser. Men det henger sammen, er spennende og godt skrevet.

Det er mange karakterer i denne boken, som gir den ekstra dybde. Tanner møter mange på sin vei, og asosial leiemorder som han er prøver han å ikke binde seg til noen. Han feiler miserabelt. Noen av dem vil ham vel, andre prøver å drepe ham. Det er sjeldent ting er som de ser ut til, og Chasm City - en gang et eksempel på alt det gode teknologi fører med seg, har blitt en dystopisk by med slum og jaktleker.

Jeg digget boken helt frem til nest side. Jeg må innrømme at slutten (over to sider) var skuffende, den var litt for enkel. Men historien er bra, og det er litt som filmen "wild things": og så en plot twist, ny plot twist, ENDA en plot twist.... (nå vet jeg hva som skjer...) NEI, for det kom en ny plot-twist.

Jeg likte boka svært godt, og også historien i historien om hvordan "Sky's Edge" ble en krigende planet istedetfor en fredlig koloni. Anbefales for alle som liker science fiction, men det bør ikke være den første boken i sjangeren, den er ganske hard-core.

Jeg har vurdert boken på en skala fra 1-100% på fem felter, der denne kommer ut med 70,2% - og VELDIG BRA!

 • Innvirkning
 • Plot/Emne
 • Karakterer/Fakta
 • Lesbarhet
 • Mål

negative impression 0% - 19% søppel (rubbish)
no impression 20% - 34% dårlig (poor)
slight memory 35% - 49% middelmådig (mediocre)
some impression 50% - 59% grei (okay)
made me think 60% - 69% bra (good)
a lasting memory 70% - 79% veldig bra (very good)
influenced me deeply 80% - 89% svært bra (excellent)
life-changing 90% - 100% suveren (superb)

(Rating-metode fra Arukiyomi)

6 kommentarer:

 1. Denne såg spennende ut, tror nesten jeg må ta en nærmere titt. Flott anmeldelse :)

  SvarSlett
 2. Det burde du! Det er en bra bok.

  SvarSlett
 3. Tror du sa noe om at du trodde dette var ei bok for meg. Det tror jeg også. Må bare få unna den hersens leselista. ;)

  SvarSlett
 4. Stemmer Elin - jeg tror du ville like den.

  SvarSlett
 5. Fin anmeldelse. Jeg har lenge hatt lyst å begynne på Reynolds' bøker. Virker veldig sinnrike. Foreløpig litt for mye annet som venter på å bli lest. :-)

  PS. Fant deg via bookcrossing.

  SvarSlett
 6. Hei Thomas!
  Jeg synes han skriver svært godt! Anbefales.

  Og yay for bookcrossing!

  SvarSlett