lørdag 16. oktober 2010

Bøker jeg husker fra tenårene

Mens jeg leste blogg-innlegget til Elin om "skeive bøker", kom i tanker om hvilke bøker -jeg- husker fra barneskolen/tenårene.
 • "Sølvdelfinen", avAnita Eklund Lykull fra 1994. Boka var månedens bok i ungdomsbokklubben, jeg var 13, og den traff meg rett i sjela om familier som ikke vil vite av barn født utenfor ekteskap/ubeleilig og foreldre som forlater barn uten å se seg tilbake igjen. Jeg tenker fremdeles på den iallefall en gang i måneden.
 • "Annas barn" av Unni Lindell. Leste vel rundt 1991/1992. Boka ble omdøpt til "Anna + Didrik = barn" ved ny utgivelse i 2005. Skremte iallefall meg fra å få barn som tenåring.
 • "Hobbitten" av J.R.R. Tolkien. Søt bok, trolig den som fikk meg hekta på fantasy.
 • "Månefeen" av Kjersti Scheen fra 1993. Bok om spiseforstyrrelser (anoreksi) og hvor lett det er å skli ut når man bare skal prøve å bli litt sunnere.
 • "Dark is rising"-serien av Susan Cooper. Dette var første serien jeg ble henvist til på ungdomsavdelingen på lokale biblioteket da jeg hadde lest ut barneavdelingen. En mørk fantasyserie i Luna-serien (svært god fantasy/sci-fi-serie). Den første boka er også gjort om til film, selv om jeg synes resultatet ikke akkuratt ble fantastisk.
 • Jeg husker også med glede en bok om en liten gutt og en togkonduktør, og et magisk land med en øy som kunne synke og 12 røvere som måtte hjelpe til med å få et kongerike tilbake... Mener det var tre bøker i serien (om noen husker tittel på denne - si gjerne ifra!)
 Hvilke  bøker husker du fra du var ung?

5 kommentarer:

 1. Kan det vere Michael Ende sine bøker om Jim Knapp du hugsar? Der er det iallfall ein lokomotivførar, 13 røvarar og ei øy som heiter Lummerland.

  Mine beste leseminner frå barndommen er:
  - Jon Bing sin serie om Stjerneskipet Alexandria (Azur, Zalt, Mizt og Tanz). Bibliotekromskip er heilt mi greie.
  - Miss Eriksen oppdager Amerika av Ebba Haslund. Eg måtte jo berre reise ut som utvekslingsstudent etter dette.
  - Div. Tom Swift bøker. Romskip og kule oppfinningar.
  - Trollmannen fra Jordsjø-serien av Ursula K. LeGuin. Veldig bra fantasy. SF-romanen hennar oppdaga eg etter at eg blei vaksen.
  - Uendeleg mengder av Hardyguttene og andre guttebøker. Jentebøker var stort sett for pyntelege ;-)

  SvarSlett
 2. Filmen Dark is rising har vel så å si ingen ting med originalen å gjøre:( Typisk.

  SvarSlett
 3. Eva: Ja, Jim Knapp! Takk!

  Synne: Tja, de er vel sju søsken og det er noe overnaturlig, en mystisk vei, fugler og tåke... Så NOE har de jo fått med seg ;)

  SvarSlett
 4. Ja, jeg undret meg over den nye tittelen på Annas barn. Husker jeg leste den i smug fordi jeg syntes det hadde vært så flaut hvis mamma og pappa så at jeg leste en bok som hadde noe med sex å gjøre. :P Jeg må le litt av det nå.

  SvarSlett
 5. Kathleen:
  Ja, i ettertid virker det som noe å mer være stolt av at man setter seg inn i ;)

  SvarSlett