mandag 31. januar 2011

1984 for tenåringer

Bilde fra Dutton Books USA
Dette er boken du drar frem til tenåringen som lurer på hvorfor DLD (datalagringsdirektivet) er en dum ting. Dette er oppfølgeren til Apple sin reklamevideo fra 1984, dette er ungdommens versjon av hvordan en verden som beskrevet i klassikeren "1984" av George Orvell ville være.

Dette er historien om Cassia, som endelig på 17-års dagen sin får være med på sin "matching ceremony" - det vil si "par-koblings-seremoni" (løst oversatt). Det er akkuratt hva det høres ut som. I en ikke så fjern fremtid har Staten i all sin Herlighet tatt over valgene til enkeltmennesket for alles beste. Dette inkluderer at når man fyller 17 velger man om man vil være singel - eller at staten skal finne deg en partner. Partneren vil være optimal iforhold til gener, temperement, utseende (....osv). Du vil ikke få et valg eller ord med i laget. Singel - eller "Matched". Det er valget du har. Cassia er funnet til å passe med naboen, og bestevennen, Xander. Dette er svært uvanlig (de fleste blir funnet en utenbysfra), men hun er fornøyd. Staten vet best. Staten ser alt, vet alt, og overvåker alt.

Men noe går galt - Cassia har egentlig blitt funnet til å passe bedre med en Uønsket. En gutt som ble adoptert av sin tante og onkel i byen, under mystiske omstendigheter. Når hun finner ut av dette begynner hun å lure på om staten vet best allikevel.
 "I'm not anyone. I'm just one of the people who happened to fall in the majority. All my life, the odds have been on my side."

Og sakte men sikkert kommer det drypp... i begynnelsen av boka aksepterer Cassia alt som skjer, og vi ser verden som hun gjør - som en utopisk lykkeverden der alt er perfekt. Etterhvert begynner hun å tenke etter hvordan ting foregår, og vi får mer og mer innblikk i hvordan ting EGENTLIG foregår. Hvordan ingen har privatliv, og hvordan påkrevde hukommelsestap jevnlig utføres for at "vanlige" mennesker ikke skal se virkeligheten som det er.

Jeg skrev i tittelen at denne boka er 1984 for tenåringer - og forklarer et overvåkningsdiktatur på en måte som de vil forstå. Og enklere enn Orwell skrev det. Men strengt tatt er dette en bok som bør leses av mange fler, mens Norge funderer på om vi skal ha DLD eller ikke.

Les boka, og tenk nøye over om du vil ha det eller ikke.

6 kommentarer:

 1. Strålende anmeldelse, Barb.! Jeg må innrømme at jeg ikke har lest hele 1984, jeg har begynt på den men aldri kommet igjennom den. Kanskje Matched er et enklere sted å begynne? Det høres i hvert fall ut til å være en god bok.

  SvarSlett
 2. Takk Ladybug! Denne boka er definetivt et enklere sted å begynne.

  SvarSlett
 3. Dette høres ut som en spennende bok, legger den til på leselisten.

  En annen bok som jeg kan anbefale når det gjelder 18,1 referanser i en litt
  mer moderne "setting" er Little Brother av Cory Doctorow bonus er at han har lagt den ut gratis i både PDF og Kindle format. Anbefaler å lese den.

  SvarSlett
 4. Sindrealmost: Ah, little brother. Bra bok!

  SvarSlett
 5. Denne minnet meg veldig om Brave New World når jeg leste den!
  Men 1984 har jeg aldri lest..

  SvarSlett
  Svar
  1. Sannelig! Jeg har faktisk ikke lest Brave New World. Jeg har lest litt om plottet, men ikke kommet meg til å starte på den... Er den verdt å lese?

   Slett