Dette er historien om hvordan jeg IKKE fikk kjøpt meg en e-bok fordi noen har bestemt at den ikke skal gis ut i Europa (enda?).
På julaften var det en som fikk en kopi av "Boneshaker" av Cherie Priest. Jeg har sett bilde av boken før, og syntes den så utrolig spennende ut! Den kom ut i september 2009 i USA, så jeg tenkte "shit, kanskje jeg skal kjøpe meg den på e-bok og lese?". Vel og merke etter at jeg hadde sjekket med lokale biblioteket. Men steampunk er en smal sjanger. Det er jo ikke alle som synes dampdrevne datamaskiner og zeppelinere er så artig. Men jeg synes det. Uansett - for en sær sjanger og såpass ny bok på engelsk var jeg ikke overasket over at Deichmanske bibliotek ikke hadde den inne.
"Det går bra", tenkte jeg. "Jeg bare kjøper den fra Amazon sin kindlestore!". Men akk nei. "Boneshaker" som e-bok er kun tilgjengelig for de som bor i USA.
Hvorfor? Jeg vet ikke. Det kan være på grunn av at rettighetene er solgt for Europa med e-bok rettigheter. Det kan være fordi Cherie Priest ikke vil ha ytterligere inntekter av e-bok salg som ikke koster noe å selge fler av (dog jeg tror det ikke). Det kan være mange grunner. Men for meg betyr det bare én ting. Jeg får ikke kjøpe boken uten at jeg har en adresse i USA.
Men det er ingen som selger den på e-bok til meg i Norge fra noe annet sted. Det er som de norske e-bøkene som er nærmest ikke-eksisterende (utenom digitalbok.no, og de støtter ikke Kindle).
Nå er jeg litt lei meg. Det er første gangen jeg har søkt opp en bok på Kindlestore og ikke fått lov til å kjøpe den fordi jeg ikke bor i USA. Jeg har visst om det, men det har ikke vært et problem for meg før. Det sagt har jeg sjekket opp kobobooks.com også (en konkurrerende bokhandel), og de har også sperre basert på geografi. Så om jeg hadde hatt en epub-lesende lesebrett ville jeg ikke kommet noe lengre.
Note:
Jeg vet det finnes måter å omgå dette på, men jeg ønsker ikke å snakke om hvordan omgå regelverk på lovlig kjøp av bøker her. Jeg vil helst snakke om mulighetene til å lovlig skaffe seg tilgang.
For en uke siden måtte jeg oppgi gyldig amerikansk Zip-kode og county for å kjøpe ebok av MIT Press. Adressen min ble Tromsø, Beverly Hills 90210. Ingen europeiske postadresser var godtatt for å kjøpe e-bøker, men en fake amerikansk var problemfritt (det er neppe ulovlig å oppgi falsk adresse ved kjøp)
SvarSlettSynes det er teit at det er begrensninger som det der på e-bøker. Jeg ser derfor to muligheter som er helt lovlige:
SvarSlett- legge inn adressa til en du kjenner i USA (så fremt du får lov)
- låne boka av vedkommende som fikk den i gave
Harald, Elin: Ja, det går an å omgå reglene på mange måter. Jeg synes det er synd man må gjøre det for å kjøpe en bok. Det nærmeste jeg kommer til sammenligning er at man må snike seg med i bagasjen til noen som skal til USA, løpe inn på Borders/annen bokbutikk i New York (for å kjøpe boken i hardback siden den ikke selges i Europa), og så snike seg tilbake til Norge.
SvarSlettEg har støtt på dette problemet fleire gonger, og har førebels latt vere å lyge for å kjøpe bøkene. Eg syns imidlertid det er frykteleg irriterande og håpar dette er noko det snart blir slutt på.
SvarSlettDet eg har gjort er å få "Skins" til min Kindle tilsendt til familie som bur i USA. Dette var også noko som ikkje blei sendt til Norge og eg hadde veldig lyst på eit. Heldigvis har ikkje bonusmammo mi noko imot at eg nyttar hennar adresse i ny og ne.
Eva: jeg forstår deg sånn at du ønsker å slippe å omgå butikkers regler for å få kjøpt bøker. Om jeg har forstått deg riktig er jeg helt enig.
SvarSlettForøvrig må jeg få tipse om Gelaskins.com (http://gelaskins.com/store/skins/tablets_and_ereaders/Kindle_3/) som selger fine skins til både kindle og telefoner, OG selger til Norge. Jeg har selv skin til mobilen min derfra, men ikke kjøpt noe til Kindle'n.
Et spørsmål: hvorfor vil du ha skin på lesebrettet ditt?