søndag 29. april 2012

Smakebit på en søndag

Idag legger jeg ut en bit fra "The Eye of the World", første bok i serien "Wheel of Time" av (nå avdøde) Robert Jordan. Jeg husker fremdeles første gang jeg så boka. Det må ha vært begynnelsen av 90-tallet, og det lokale biblioteket hadde akkuratt fått sin første norske kopi av noe så rart som en fantasy-serie for ungdom. Jeg var godt kjent på biblioteket, hadde allerede lest meg gjennom hele Tolkien sin serie om Middle Earth, Ursula K. Le Guin sin "Earthsea"-serie, og Susan Cooper "Dark is rising".

Det er ganske morsomt, fordi jeg leste den (den var IKKE godt oversatt) og syntes historien var dårlig og rar. Det var MANGE år igjen før Twilight skulle slå igjennom, og bare sære folk visste hvem Tolkien var. Verden var en annen for sulteforede fantasyelskere. Og likevel likte jeg ikke serien. Det skulle ta nesten ti år til (begynnelsen på milleniet) før jeg prøvde meg på serien igjen, denne gangen på engelsk. Og da elsket jeg den. Jeg har lest ALLE bøkene i serien (utenom den siste - utgitt etter Jordan døde). Nå er det såpass lang tid siden jeg har lest de at jeg vil lese de igjen før jeg begynner på neste bok. Denne gangen blir det på lesebrettet mitt, og jeg gleder meg til å merke alle de gode setningene, inkludert alle "Elaine takes a bath" i bok 6 (og telle de opp!).

Men dette sitatet er fra bok 1 - mens Rand alThor er en uskyldig ung gutt og gleder seg til midtsommer-festen.
Strangers and a gleeman, fireworks and a peddler. It was going to be the best Bel Tine ever.
Fine serien <3

Les mer på Mari sin webside (her).

6 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten:) Har ikke lest disse bøkene selv, noterte de opp. Kanskje jeg kaster meg over de en gang:) Ha en flott uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å høre! Det er en artig bokserie!

   Slett
 2. Ah, den har jeg stående i hylla etter et loppemarkedvarp (tror det var fem av bøkene i serien for en tier eller noe sånt), men jeg har ikke kommet meg så langt som til å lese dem. Nå fikk jeg lyst til å starte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk lyst å lese de nå! =D Det er gode bøker og "svært rikt persongalleri" (maaaaange folk).

   Slett
 3. Da må jeg være litt slem. Jeg kom til bok fire før jeg ga meg, og har ikke siden hatt lyst å prøve igjen. Men jeg leste denne gjennomgangen av alle bøkene, den var svært underholdende (om ikke så snill med serien):

  http://punkadiddle.blogspot.com/2010/06/robert-jordan-wheel-of-time-1990-2005.html

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Er ikke å være slem, alle har forskjellig smak, også i bøker! Gleder meg til å lese linken, aner meg at den er artig ;)

   Slett