torsdag 9. juli 2009

Alle vil være pene - men til hvilken pris?

Jeg er akkuratt ferdig med å lese "Uglies" av Scott Westerfeld. Det er en bok egentlig rettet mot ungdom, men jeg fant den å være svært tankevekkende.Før jeg begynner å snakke om boken er det et par ting jeg må nevne. Etter å ha lest omtale om denne på bloggen til Drammens bibliotek (henvist av en venn, da jeg hverken bor i Drammen eller drar dit jevnlig) viste det seg vanskelig å faktisk få tak i boken! Oslo Deichmanske bibliotek har ingen av Scott Westerfelds bøker inne, selv om de har sagt de skal vurdere denne serien bøker. Videre er det ingen bibliotek på samsøk i Akershus fylke som har "Uglies"-serien. Drammen ville vært neste, men der var den opptatt, og det var noen problemer med norgeslån (fjernlån) derfra. Jeg endte opp med å få det eneste eksemplaret i Agder, fra Arendal bibliotek, sendt opp på fjernlån.

Det er virkelig synd at den er så vanskelig å få tak i, for denne boken burde i utgangspunktet vært obligatorisk lesing på skolen.


Det går selvsagt an å kjøpe den, men jeg er en stor forkjemper for at litteratur bør være tilgjengelig for de som ikke har råd til å bare gå ut og kjøpe bøker de har lyst å lese.

Bokens plot er at Tally, en 15 (snart 16) år gammel jente er en "ugly" (stygg). I dette fremtidssamfunnet har verden brutt sammen og mennesker lever kun i små byer spredt omkring. Problemer med diskriminering har blitt løst ved at alle får operasjoner for å gjøre dem pene. Første operasjonen blir tatt når man er 16, og gjør en til en instant-supermodell. Som boken sier på omslaget "I en verden av supermodeller er det å være vanlig å se stygg ut" (oversatt fra engelsk). Tally er bare uker vekk fra å bli en av de pene, en "pretty", og siste man ut av vennene som allerede er bragt over i "prettytown" for å feste og nyte det uvante utseendet. I de siste ukene møter hun en ny venn, Shay, som det viser seg vil gjøre alt for å slippe operasjonen og rømme byen. Tally skjønner ikke helt hvorfor, men da Shay rømmer og Tally følger etter for å få henne tilbake lærer hun mye om hva prisen for skjønnhet er...

Denne boken tar for seg problemstillingen at alle føler seg stygge en eller annen gang. Iallefall i tenårene når man ikke er sikker på hvem man er, og synes alle andre gjør alt bedre enn en selv. Men om prisen for fantastisk skjønnhet er for høy? Hvor mye vil man egentlig gi opp av seg selv for å være "en av gjengen" ? Er det ikke bedre å være seg selv, selv om man ikke følger de ypperste motene om hvordan man "bør" se ut? Jeg tror alle som er eller har vært ungdom (altså de fleste...) vil kjenne seg igjen i problemstillingene i denne boka, og hvordan de er forsterket opp til et punkt der man ikke kan stille seg passiv, men må ta et valg. Enten vær den du er, eller mist deg selv i søken på å bli perfekt...

Boken anbefales på det sterkeste alle å lese, kanskje spesielt ungdom som trenger en ekstra boost av "du er perfekt som du er"!

...og jeg gleder meg til å lese oppfølgeren "Pretties"!

5 kommentarer:

 1. Oh, den virket bra :) Får meg til å tenke på The Hunger Games, den er også fremtidsrettet, og så er det ekstremt mye fokus på utseendet og materielle ting blant de rike. Ellers er de vel ikke så veldig like, når jeg tenker meg om :p

  SvarSlett
 2. Jeg gleder meg til å lese denne boken, ennå mer etter anmeldelsen din. For litt siden kjøpte jeg de fire bøkene i et samlet sett så det blir ikke så lenge til jeg begynner på de :)

  SvarSlett
 3. Vil denne boka kunne passe for 10-åringer? Eller bør man være eldre?

  SvarSlett
 4. Anonym: Det spørs vel på 10-åringen...

  Jeg ville vel tro at den generelt passer bedre fra 12-13 års alderen.

  SvarSlett