søndag 18. oktober 2009

Bookcrossing - også i det fri

Jeg har skrevet litt om bookcrossing før og meetup. Idag har jeg vært og sluppet en bok fri.

Jeg liker konseptet. Man tar en bok som man er ferdig med og ikke har tenkt å lese igjen og gir den videre. Ikke nødvendigvis til noen man kjenner, men til en ganske fremmed person. Nestemann som tilfeldigvis passerer og synes det ser interessant ut. En form for medmenneskelighet.

Boken jeg slapp idag heter "Be Cool" og er en humoristisk sak om Hollywood og platebransjen. Den er oppfølger til "Get Shorty" og begge er filmer som har slått godt an, med John Travolta som spiller hovedpersonen, en mafios som prøver å tjene "ærlige" penger. Det viser seg jo at ærlige penger er ikke alltid helt ærlige de heller.

Men tilbake til bookcrossing. Jeg har altså sluppet en bok idag. Det jeg da gjør er å merke boken godt, og sørge for å ha en "Bookcrossing ID" (BCID). Dette er en kode som er spesifik for den ene papirutgaven man har i hånden. Det vil si at en annen "Be Cool"-bok vil ha en annen BCID. Det står mer om det på Bookcrossing-FAQ. Det viktigste å få med denne koden og link til bookcrossing.com. Som man kan se av bildet går jeg litt grundigere til verks. Jeg pleier å gjøre følgende ting med mine bøker:
  • Putte plast på den (kontaktpapir) så den varer lengre
  • Sette på klistremerker som viser bookcrossing-logoen (spesielt på ryggen til boken)
  • Bruke ferdige merkelapper inne i boken som forteller litt om hva det er
  • Stempel på sider og inne i boken for å minne om at man helst skal si ifra hvor boka er
Og siden jeg skulle slippe denne fri idag la jeg den også inn i en plastpose, hvor denne er faktisk også merket med bookcrossing. Dette er ting man ikke -trenger- å gjøre, og jeg har faktisk ikke merket noe særlig forskjell på om folk skriver at de har funnet den eller ikke på grunn av det.

Men jeg liker å prøve å evangelisere litt om bøker og å dele dem med andre. Her slapp jeg altså denne boka idag, og den var borte iløpet av de første 2 minuttene. Oslo sentrum er et svært menneskefyllt sted, og -noen- plukker det alltids opp. Så kommer spørsmålet om det blir noe journal entry på bookcrossing com. Jeg håper det! Tiden vil vise.

3 kommentarer:

  1. Jeg er nyfrelst bookcrosser, og det etter å ha oppdaget at opptil flere av bøkene våre fantes både i engelsk og norsk versjon. Min konklusjon: Til folket med dem, via Bookcrossing! Og hurra hurra, jeg har fått to treff! Litt stas, må jeg barnslig nok innrømme... På OsloS-OBCZ har jeg også vært en tur, forresten.

    SvarSlett
  2. Jøss, for et morsomt konsept! :)

    SvarSlett