torsdag 25. juni 2009

Bookcrossing for nybegynnere (og litt om lett sommerlektyre)


Jeg driver med bookcrossing. Dette betyr at jeg deler bøker med andre uten å forvente å få dem tilbake, faktisk noen ganger uten å engang kjenne de jeg deler bøkene mine med. Gjennom dette har jeg blandt annet delt boken "Down with love" med en som tok flyet til Australia og ga den til sin søster, og "Bergdorf Blondes" med en hel familie av jenter som elsket den etter å ha sluppet den på en pub i London (å slippe en bok betyr å legge den fra seg et sted hvor noen andre kan finne den).

Det eneste bookcrossere krever er at boken blir gitt videre til noen andre, eller sluppet "fri" igjen når den er ferdiglest. Det er ikke meningen at de skal bli på hylla til den som finner dem for alltid.

Jeg synes dette er et ypperlig tiltak for et virkelig folkebibliotek, ikke at det vanlige ikke fungerer, men dette er en helt annen måte å oppleve bøker på! Å finne en bok et sted, eller på en crossing zone (et sted man har satt en bokhylle, fex på en cafè), lese den og dele erfaringen med de som har hatt DEN BOKA før deg. Sjekk bookcrossing.com for mer info.I sommer har jeg vært med i bookcrossing bookring med disse tre Twilight-bøkene: Twilight, New Moon og Eclipse. Jeg har nå lest alle tre... og de var bra! Det er noen som mener de bærer et litt for sterkt preg av å være tenåringslitteratur, men er det så galt å lese det da? Jeg slukte vampyr-romaner da jeg var i tenårene, og hadde trolig vært like forelsket i Edward som mange tenåringer virker til å være. Nå synes jeg mer at det er en artig historie. Selvsagt har jeg visse betenkeligheter om hvordan Bella og Edward finner hverandre, men det blir litt som Maren skriver i sitt blogginnlegg om "Bare følelser?". Er ikke poenget med det vestlige kjærlighetsidealet at man bare skal "falle" for hverandre? Og det er absolutt det Bella og Edward gjør. De faller pladask for hverandre uten at vi får noen annen forklaring enn at han elsker lukten hennes og hun bare elsker ham.

Advarsel! Spoilere kommer!


Bok 1 (Twilight):
Historien går ut på at Bella flytter til den lille byen Forks fra en mye større by. Her finner hun kjapt Edward Cullen, som ikke virker til å like henne i begynnelsen, men snart forteller at han faktisk elsker henne. Noen vampyrer kommer til byen og vil drepe Bella. Edward redder henne.
Min mening: Faktisk interessant! Mange interessante og nye ideer om vampyrer.

Bok 2 (New Moon):
Bella blir angrepet av en i familien til Edward og han reiser fra henne for å prøve å holde henne trygg. Hun blir kjent med gjengen i indianerreservatet (La Push) og begynner å teste sine egne grenser sammen med Jacob, blir angrepet av en vampyr og havner i trøbbel med Volturi - den herskende vampyrslekten.

Bok 3 (Eclipse):
Bella har måttet love å bli vampyr for å slippe unna Volturi, men andre vampyrer er etter henne fremdeles, og Volturi har lovet å sjekke innom at hun og familien Cullen holder løftet sitt. Hvis de ikke gjør det venter konsekvenser... La Push-innbyggerne har sine hemmeligheter og de er større enn noen ville ha trodd!

...veldig kjapp oppsummering av bøkene. De har sklidd litt inn i hverandre for meg, siden jeg har lest dem så tett de siste 2,5månedene. Men det er faktisk ikke bare tenåringsporno, men noe interessant.

Dog: hadde en fyr sittet utenfor mitt vindu og stirret på meg hver natt noen måneder... det er mulig jeg ville ha blitt mere creeped out og sint enn superforelska. Men det er meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar