tirsdag 15. desember 2009

Bokbloggturné: Jakten - mitt innlegg!

Som lovet kommer mitt innlegg i bokbloggturnéen om "Jakten" av Baroch Tendler. Den er gitt ut av CappelenDamm forlag og du kan lese mer om boka på hjemmesidene her. Først litt teknisk:
En bokbloggturné er at forlaget sender ut en bok til en del bloggere som skriver om bøker, og at man etter tur skriver om boken.

Igår var det Mammadamen som skrev hva hun mente, og imorgen er det Monica.

Så, min mening:
Jeg skrev i det tidligere innlegget som følger:
"Kan dette være en roman om å være homofil innvandrer, med litt vold og forsvunne personer i? Det høres politisk ukorrekt ut. Folk blir slått ned for mindre på Grønnland."

Vel... ja, det er det boken handler om.

Sånn sett bort ifra at den handler om vass-ekte nordmenn som har bodd i landet i mange generasjoner, og som allikevel blir oppfattet som innvandrere, masse "kebab-norsk", MASSE vold, og forsvunne personer. Og noe politisk ukorrekt. Jeg har nå lest slang jeg ikke har hørt siden jeg selv var 15-ish og loka rundt i Oslo og snakket om schpaa ting og "lite ikke lø da lissom!". Det var litt av et flashback. Jeg, på noen og tjue, er definitivt ikke i målsonen for denne boken.

Allikevel var det noe uvanlig og bra i historien om tre gutter som prøver å finne sin plass i samfunnet, og underveis oppdager at det finnes verre ting her i livet enn å ha en annen legning enn man tror. Det gir også et lite slag i trynet til alle som noen gang har lest en nyhet i avisa om drap i "innvandrer-miljøer" (selv om fex. etnisk pakistanere snart har vært i Norge i 4 generasjoner...) og tenker ÆRESDRAP med en gang. Slag i trynet. Ah, og nazister er teite.

Som dere kanskje skjønner, boka har mange klisjeer. Mange. Men det funker. Boka sparker fra seg og er tøff når den snakker om ting som er vanskelige og gutter som ikke er søte små "Hardy gutter". Anbefales for alle "tøffinger" som kan trenge å skjønne at statistisk sett er 1/10 kompisene deres av en minioritetslegning. Og ikke minst til noen unge tøffinger som ikke helt tør innrømme det for seg selv og trenger å få lese om at det er ok å være litt anderledes, og at det å like en av samme kjønn ikke betyr at man blir en av homsepatruljen...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar