søndag 15. januar 2012

Låne bøker på lesebrett

Da jeg først leste om å låne vekk e-bøker jeg har kjøpt til min Kindle ble jeg skikkelig gira. Det finnes egne sider for dette (lendle, booklending). Det jeg ikke fikk med meg er vanskelig å finne på Amazon sine sider, men man kan altså bare låne vekk bøker én gang. Og da kun for 14 dager. Bruker du mer tid enn det må du kjøpe boka, eller finne en annen måte å lese den på.

Skuffa.

Noen vil si at dette er noe man må regne med med digitalbøker, at det er rettigheter man sier fra seg.

Jeg synes ikke det. Mange e-bøker på amazon koster mer enn papirutgavene. "Atlas Shrugged" av Ayn Rand er igjen i vinden, det lages en dokumentar på den som sammenligner boka med nåtidens finanskrise og sammenbrudd i økonomi. Kindleprisen per idag (15. januar 2012) er 12.99$, den finnes i paperback til 9.99$ (pluss porto). Jeg sier det med en gang, noen av disse linkene vil sikkert enten slutte å virke etter en stund, eller vise andre priser. Det artige med e-bøker er jo også det at man kan endre pris ettersom salget går opp eller ned.

Poenget mitt er iallefall at selv om mye e-bøker er billigere er det slettes ikke alle som er det, og jeg ser ingen grunn til å ta fra meg muligheten til å låne vekk boka uten å også låne vekk lesebrettet mitt. Jeg må jo ikke låne vekk bokhylla mi for å låne vekk en enkelt bok. Det er greit nok at jeg ikke har tilgang på den mens jeg låner den vekk, men sånne kunstige skiller er akkuratt hvorfor folk hater DRM.

6 kommentarer:

 1. Fjern DRM'en og lån vekk boka så lenge du vil :-) Problemet med den varianten er imidlertid at alle du låner boka til vil sitte med sin egen kopi av boka. Noe som blir feil dersom du låner boka bort til flere. Jeg tror ingen sletter ei bokfil når de først har fått den fordi den i utgangspunktet er på lån - for eieren skal jo ikke ha den tilbake.. Det blir som å kopiere en papirbok og gi bort kopiene. En vanskelig problemstilling..

  Eller - at man forholder seg til de 14 dagene man kan låne bort boka. En gang..

  SvarSlett
 2. KindleJoy - ja, jeg burde jo vite hva jeg gir meg inn på når jeg godtar DRM... Det er mer et hjertesukk =)

  SvarSlett
 3. Dobbeltsukk :-) Jeg gleder meg imidlertid over at jeg nå kan lese norske e-bøker på Kindle'n min etter å ha funnet ut hvordan man fjerner DRM fra de norske e-bøkene. Det er i det minste ett steg i rett retning - for meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har testet det. Jeg synes ofte at formateringen blir så-som-så og har derfor ikke prøvd det så mye i det siste... (det der er et dilemma på lik linje som å spille DVD'er på Linux på 90-tallet, er det OK å lese noe du har kjøpt og betalt for på et annet medium enn selger ønsker?)

   Slett
 4. Ja, det synes jeg er ok. Like ok som å ta opp en lp på kassett fordi jeg vil høre musikken jeg ærlig har kjøpt og betalt i bilen.. Men det var vel kanskje tilbake på 80-tallet ;-)

  SvarSlett
 5. Jeg gleder meg til forlagene får ut fingeren og blir med på gode avtaler for utlån av e-bøker på biblioteket!

  SvarSlett