lørdag 16. juni 2012

[Bokbloggturné] Den Grønne Sirkelen
Så... Den Grønne Sirkelen av Stefan Casta. Jeg fikk denne tilsendt av Cappelen Damm som en del av bokbloggturnéen deres. Jeg surret desverre med datoer for posting, mitt innlegg skulle vært ute på torsdag 14. juni, ikke idag, 16. juni...

Men iallefall. Jeg visste lite om boken da jeg sa at jeg ville skrive om den. Et typisk tilfelle av "oooh, så stilig cover, dette må være en kul bok". Jeg fant ut at jeg skulle holde på den følelsen helt til jeg hadde lest den. Så før jeg begynte trodde jeg at det kunne være mye rart.
-En bok om en heksesirkel?
-Kanskje noe om fotball og en... spiss?
-...men det er bilde av grønne øyne... kanskje en "Carrie"-lignende historie?
-Eller ... noe om at jorden er en rund blå ball og grønn... sirkel... alger og oversvømmelse?

Jeg tok feil, jeg tok HELT FEIL.Jeg har ikke blitt så overrasket av en bok på ganske lenge. Først av alt, dette er en svensk bok oversatt til norsk. Jeg forventet en oversettelse fra UK/US. Det gjør at mye av "kulturen" i boken er mye nærmere meg enn en typisk engelskspråklig ungdomsbok. Jeg ble litt forvirret av navneskifter mellom Julia og Judith (er dette ment å være sånn som et virkemiddel eller en forglemmelse?). Det er vel også det eneste jeg har å utsette på boken.

Plottet begynner på en skole. Det viser seg å være en internatskole. På dette tidspunktet tror jeg det kan være en sånn samtidsroman som snakker om "vanskelige barn". Og så kommer "Den grønne sirkelen" inn som tema. Jeg faller tilbake til at det kanskje er en "heksesirkel"-bok (masse lys... ritualer...). Men nei, det er ingen av delene. Eller begge. Det har ikke så mye å si. Fordi verden går istykker og de driver ut på havet. Siden boken er godt skrevet fokuserer man på hva som skjer og følelser, ikke hvordan de får tak i ferskvann og tang midt ute på havet. Dette forvirret meg noe, men jeg har lest mer underlige plot. Og så er vi på en øy, og det er nærmest en hyllest til "Fluenes herre", med jakt på griser inkludert.

Så finner de de døde menneskene. De som ikke synes på kamera når man tar bilde av dem. Og jeg tror det skal komme zombier. Men det gjør ikke det (håper jeg ikke ødela for noen her).

Jeg skal ikke røpe mer her, jeg har allerede røpet så mye. Dette er en bok som hadde meg på hælene hele veien. Jeg visste aldri hva som kom til å skje neste gang jeg skulle bla om til ny side. Og jeg likte det. Jeg ble nesten litt irritert til tider over sjangerbyttet, men det passet boka. Det passet innholdet. Jeg klarer heller ikke lese meg til en tydelig "er dette en avslutning, eller kommer det flere bøker i serien?", men jeg tror jeg ville lest en bok nummer to.

En liten digresjon var at jeg virkelig savner noteringsfunksjonen fra e-bøkene mine når jeg leser papirbøker nå. Jeg har blitt så vant til å ta med meg sitater og lese gode partier om igjen. For å gjøre tilsvarende tror jeg at jeg må begynne med små post-it lapper og markørtusj i papirbøkene mine. Det er mye jeg skulle ha notert ned og tatt med som eksempler på virkemidler og bra skrevet, men jeg sitter ikke med en notisbok mens jeg leser.

Alt i alt: les denne. Og... kommenter gjerne om du har lest den, hva du tror skjedde. Hva som skjedde med Judith sin familie! Hvorfor resten var på internatskolen, hvorfor skolen flyttet... Det er så mye som historien ikke trengte å svare på for å flyte, men jeg er nysgjerrig og spekulerer gjerne!

- Posted using BlogPress from my iPad

5 kommentarer:

 1. La ikke merke til Julia/Judith vekslingen jeg. Men jeg merket meg et sted at oversetteren ikke hadde klart å oversette noe fra svensk til norsk og skrev i parantes at vedkommede ikke skjønte hva som var meningen med en setning. Hehe, litt sånne små-oppdagelser er morsomme synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sannelig, det fikk jeg faktisk ikke med meg!

   Slett
 2. Høres ut som en interessant bok, måtte notere meg den ned:) Hadde fint bokomslag også:)Kos deg videre på denne søndagen:)

  SvarSlett
 3. Har lagt ut omtale på bloggen min (noe sent ute jeg også...) Ikkebareeibok.blogspot.com.

  Jeg likte ikke boken like godt som deg da. Men la også merke til blandingen mellom navnene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest innlegget ditt og kjente meg mye igjen i det, selv om jeg altså satt igjen med et mer positivt inntrykk =)

   Slett