torsdag 25. juni 2009

Bookcrossing for nybegynnere (og litt om lett sommerlektyre)


Jeg driver med bookcrossing. Dette betyr at jeg deler bøker med andre uten å forvente å få dem tilbake, faktisk noen ganger uten å engang kjenne de jeg deler bøkene mine med. Gjennom dette har jeg blandt annet delt boken "Down with love" med en som tok flyet til Australia og ga den til sin søster, og "Bergdorf Blondes" med en hel familie av jenter som elsket den etter å ha sluppet den på en pub i London (å slippe en bok betyr å legge den fra seg et sted hvor noen andre kan finne den).

Det eneste bookcrossere krever er at boken blir gitt videre til noen andre, eller sluppet "fri" igjen når den er ferdiglest. Det er ikke meningen at de skal bli på hylla til den som finner dem for alltid.

Jeg synes dette er et ypperlig tiltak for et virkelig folkebibliotek, ikke at det vanlige ikke fungerer, men dette er en helt annen måte å oppleve bøker på! Å finne en bok et sted, eller på en crossing zone (et sted man har satt en bokhylle, fex på en cafè), lese den og dele erfaringen med de som har hatt DEN BOKA før deg. Sjekk bookcrossing.com for mer info.



I sommer har jeg vært med i bookcrossing bookring med disse tre Twilight-bøkene: Twilight, New Moon og Eclipse. Jeg har nå lest alle tre... og de var bra! Det er noen som mener de bærer et litt for sterkt preg av å være tenåringslitteratur, men er det så galt å lese det da? Jeg slukte vampyr-romaner da jeg var i tenårene, og hadde trolig vært like forelsket i Edward som mange tenåringer virker til å være. Nå synes jeg mer at det er en artig historie. Selvsagt har jeg visse betenkeligheter om hvordan Bella og Edward finner hverandre, men det blir litt som Maren skriver i sitt blogginnlegg om "Bare følelser?". Er ikke poenget med det vestlige kjærlighetsidealet at man bare skal "falle" for hverandre? Og det er absolutt det Bella og Edward gjør. De faller pladask for hverandre uten at vi får noen annen forklaring enn at han elsker lukten hennes og hun bare elsker ham.

Advarsel! Spoilere kommer!


Bok 1 (Twilight):
Historien går ut på at Bella flytter til den lille byen Forks fra en mye større by. Her finner hun kjapt Edward Cullen, som ikke virker til å like henne i begynnelsen, men snart forteller at han faktisk elsker henne. Noen vampyrer kommer til byen og vil drepe Bella. Edward redder henne.
Min mening: Faktisk interessant! Mange interessante og nye ideer om vampyrer.

Bok 2 (New Moon):
Bella blir angrepet av en i familien til Edward og han reiser fra henne for å prøve å holde henne trygg. Hun blir kjent med gjengen i indianerreservatet (La Push) og begynner å teste sine egne grenser sammen med Jacob, blir angrepet av en vampyr og havner i trøbbel med Volturi - den herskende vampyrslekten.

Bok 3 (Eclipse):
Bella har måttet love å bli vampyr for å slippe unna Volturi, men andre vampyrer er etter henne fremdeles, og Volturi har lovet å sjekke innom at hun og familien Cullen holder løftet sitt. Hvis de ikke gjør det venter konsekvenser... La Push-innbyggerne har sine hemmeligheter og de er større enn noen ville ha trodd!

...veldig kjapp oppsummering av bøkene. De har sklidd litt inn i hverandre for meg, siden jeg har lest dem så tett de siste 2,5månedene. Men det er faktisk ikke bare tenåringsporno, men noe interessant.

Dog: hadde en fyr sittet utenfor mitt vindu og stirret på meg hver natt noen måneder... det er mulig jeg ville ha blitt mere creeped out og sint enn superforelska. Men det er meg.

fredag 19. juni 2009

Norgeslån, eller fjernlån som det også kalles

Bibliotekene har begynt å markedsføre det som før kaltes fjernlån mer. Det heter nå "Norgeslån" og prinsippet er ganske enkelt. Om ikke det lokale biblioteket har boken man vil låne kan man se om noen andre i Norge har den, og så frakter de boken til ditt lokale bibliotek og man henter den som en vanlig reservering.

Et eksempel:
Etter å ha lest bokomtale av "Uglies" av Scott Westerfield fant jeg ut at dette var en bok jeg måtte lese. Problemet er at hverken Oslo eller Akershus-bibliotekene har denne boka. Drammen har den, men det er litt langt, og etter omtalen er den mye utlånt. Takket være litt tips fant jeg ut at Agder bibliotek hadde noen eksemplarer!

Fremgangsmåte:
1: logger meg inn på minside/mappa mi på mitt lokale bibliotek
2: velger norgeslån
3: søker på boken i forskjellige regioner, for min del var det da Agder-regionen
4: finne boken man ønsker, og velger "jeg vil låne denne via Norgeslån"
5: velge der man vil hente boka
6: vente på epost eller sms om at boka har kommet på lokale biblioteket (Oslo Deichmanske har iallefall mulighet med sms med referansenummer, veldig kjekt!)
7: LYKKE!

Nå skal jeg kose meg med "Uglies" og så kommer det nok en bokrapport på den etterhvert.

mandag 15. juni 2009

Arthur og Minimoyene

Det skrives så lite om barnebøker. Jeg er så heldig at jeg har en mini og ofte får lese barnebøker. Jeg har lyst å si noen ord om en bok min mini kom hoppende med en dag. Han hadde fått den av noen og ville gjerne at vi skulle lese videre på den istedetfor det vanlige kveldseventyret.



Arthur og Minimoyene er mer kjent for kinofilmen enn boken, men boken kom først, på fransk, og er nydelig illustrert utenpå. Jeg kan ikke fransk og har kun lest oversettelsen på norsk, men språket er godt og spennende både for barn og voksne.

Arthur er en liten gutt som bor med bestemor på en gård. Mamman og pappan hans er langt vekk i byen og kan ikke passe på ham, men han trives på gården. Bestefar var en verdenskjent forsker på kulturer, men forsvant for mange år siden etter å ha snakket om en skatt. Så kommer en slem nabo og prøver å stjele til seg gården til bestemoren og Arthur har to dager på seg til å finne skatten og redde dem begge...

Boken er absolutt å anbefale til voksne og små, og kapittelene er kanskje litt lengre enn en vanlig god-natt historie, men fine til kvelds-lesning for det. Anbefales!

15 på 15!

Fra Elin (Av en annen verden) har jeg fått følgende utfordring:

Dagens utfordring er som følger:
Ikke bruk for lang tid til å tenke etter det: 15 bøker du har lest som du alltid vil huske. Du skal skrive ned de 15 første bøkene du kommer på i løpet av ikke mer enn 15 minutter.

1: Kabalmysteriet av Jostein Gaarder
2: Venusberget av Anaiis Nin (blush)
3: Hobbitten av J.R.R. Tolkien
4: Neverwhere av Neil Gaiman
5: Sofies verden av Jostein Gaarder
6: Keeping it Real av Justina Robson
7: The Alchymist av Paulo Coelho
8: Veronica decides to die av Paulo Coelho
9: Annas barn av Unni Lindell
10: Sølvdelfinen av Anita Eklund Lykull
11: The Dark is rising av Susan Cooper
12: Four Past Midnight av Stephen King
13: The Princess Bride av William Goldman
14: Andromeda Strain av Michael Crichton
15: Naiv, Super av Erlend Loe

...det var vanskelig det! Men alle disse bøkene har jeg lest og på et vis har de formet meg litt. Hver og enkelt spesiell og som jeg gjerne leser igjen. Noen har jeg ikke lyst til å lese igjen, men husker dem godt og de har betydd mye for meg.

søndag 14. juni 2009

Androider er da ålreite dyr

Lenge siden jeg har blogget nå, men jeg har tenkt å ta meg i det, og fremover blogge litt hver gang jeg leser en bok, eller finner en interessant.


Igår leste jeg "Genesis" av Bernard Beckett.
Jeg har lest noe om denne boken før som gjorde meg interessert, så da jeg (bokstavelig talt) snublet over den på det lokale biblioteket igår lånte jeg den med meg hjem. Og jeg klarte ikke å legge den fra meg. Så mens Kaptein Sabeltann gikk 3. runde på TV'en satt jeg og leste om hvordan verden hadde gått under på grunn av misforståelser og mistenkeliggjøring. Historien gikk på at det var bare et øysamfunn som overlevde, og boken er en berettelse av eksamen for en avgangsstudent innen historie. Tror man. Helt til man begynner å finlese det som står og følge skikkelig med. Da viser det seg at historien har en dybde umulig å få med seg ved første lesning og en tvist på historien som iallefall overrasket meg kraftig. Alt i alt, en historie om å overleve, men hva er man villig til å ofre for å gjøre det?