søndag 12. september 2010

Når alver, feer, demoner og mekaniske duppeditter møter vår verden

Justina Robson har skrevet en serie som hun har kalt "Quantum Gravity". De tre første bøkene i serien heter "Keeping it real", "Selling out" og "Going Under". Det har også kommet en fjerde - "Chasing the dragon", men den har jeg ikke rukket å lese enda. 


Jeg leste den første boken i serien for flere år siden, og har tenkt at "dette er en serie jeg må lese mer av!". Jeg digger fantasy, jeg digger feer, alver, demoner, overnaturlige vesener, roboter... og denne tar alt og smasher det sammen til en eneste stor historie. Og det fungerer FANTASTISK. 


Advarsel: det vil komme spoilere her!
(fortsett å les om du ikke bryr deg om spoilere)
Keeping it real
Dette er første boken i serien, og legger grunnlaget for resten av bøkene. Den forklarer verdenen (og her trenger du en forklaring på hvordan menneskenes verden, Demonia, Fe-verden og Alvenes høyborg har plutselig kræsjet sammen). Hovedpersonen vår er Lila Black, en dame med mye personlighet, som jobber som sekretær for ambassadøren til Alveland. Etter et uhell med en bombe av noe uvant slag våkner hun med halve kroppen i robot-form. Lila er ikke direkte fornøyd med dette. I tillegg må hun passe på en idiot av en alv (Zal) som er hekta på mørk energi (alvenes versjon av dop). Om ikke det var nok prøver en hel haug med folk å drepe både henne og Zal. Boka fortelles med Lila's noe sarkastiske stemme samtidig som den enkelt blander alle disse forskjellige historiene sammen.


Selling out
Etter å ha overlevd alveland er det på tide med neste oppdrag som tar Lila Black til Demonia - og en svæært anderledes tolkning på hva helvete egentlig er. I demonia er det ingen som lyver - den eneste du skader mener de er deg selv. De er derimot svært glade i å slåss (til døden), noe Lila får oppleve på nærhånd da hun ved et uhell dreper yngstesønnene i en av de mest prominente familiene iløpet av de første ukene sine. Etter det slåss hun enten for livet eller for å unngå å frierforsøk, og noen ganger er det ikke helt lett å se forskjellen på de to. Boken er mye mer actionfylt enn bok en, men på en god måte. Det løfter litt på andre sider av Lila, og vi får også vite mer om Zal og hvordan han fikk en demon som søster, og så benytter forfatteren anledningen til å snu all moral på hodet - og få en til å lure litt på hva som egentlig er rett og galt. Sånn innimellom kamp-scener som er artig fortalt, gjerne med dype sukk fra Lila som begynner å bli lei av å drepe, samtidig som hun leter etter en vei ut av sitt personlige helvete.


Going under
I bok 3 har Lila fått seg ikke bare én men to ektemenn, hvorav en alv og en demon, og prøver å balansere det. Det er frem til jorden begynner å få en storstilt invasjon fra Feenes rike. Det er ingen som egentlig vil dra til feene, for det første er det vanskelig å komme seg dit, så er det nesten umulig å komme seg ut, og om ikke det var nok er reglene for hva man bør og ikke bør gjøre der noe... flytende. Det er vanskelig å vinne i et veddemål mot en fe, de er verre enn de smarteste advokater til å finne hull i enhver avtale og utnytte dem på måter du ikke liker. Allikevel ender de opp i innerste dypeste krokene av dette forvirrende stedet, hvor venstre og høyre ikke tar deg dit du tror, et steg kan ta deg tusener av mil, og tusen skritt kan få deg tilbake til start. Dette er en mye roligere skrevet bok, mer tilbakelent og funderende. Det er mye "trick of the mind" i denne, og LANGT roligere tempo enn i bok 2. Allikevel er det en naturlig fortsettelse på serien, og med en svært uventet slutt - som fikk meg til å pronte bestille bok 4. Den ligger nå i "skal lese"-haugen og venter på meg...


Alt i alt er det en svært god fantasy-serie med en uvant twist, og uten å sette seg fast i et spor. Bøkene er ganske forskjellige, men følger naturlig hverandre for det. Det kunne vært lett å gå i en felle (som mange serieskrivere gjør) og fortsatt med samme tempo og fortellermåte gjennom alle bøkene. Det har ikke Justina Robson gjort. Hun lar hver bok fortelle sin egen historie på sitt vis, noe som bare beriker den samlede historien. 


Akkuratt som True-blood boka synes jeg det er vanskelig å bedømme denne som jeg har begynt med. Det er flere bøker i en artig fantasyserie - de er mer underholdning enn tankevekkere. 


Men jeg anbefaler absolutt denne serien om du vil lese om hva som skjer når feer, alver, demoner, mennesker og alt mulig annet rask møtes. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar