fredag 9. august 2013

Om å anmelde/synse om ting

Escapist har laget en glitrende artikkel med illustrasjoner om forskjellen på å si sin mening om noe og å snakke om det som går forbi "O-M-G sooooo awesome!11!". Det de har skrevet er om spill, men det samme gjelder i stor del bøker.

Jeg går ofte i fella av å si hva jeg mener om en bok, og ikke gå tilstrekkelig i dybden om gode og dårlige sider, litterær verdi, referanser, tidligere verk, språk, form mm. Jeg har lyst å bli bedre på dette.

Det viktigste for å kunne bli bedre på å unngå typiske feller er å vite at man gjør dem, og hvordan å kjenne de igjen.

Noen som har tips om ... vel... bøker om temaet uten å gå 5 år på litteraturstudier? (Seriøst, jeg er ingen poet, kun en innføring...)

1 kommentar:

  1. Eg tenker at det er viktig å vere tydeleg på kva det er du seier, eg. Det er heilt greit å synse, men skriv at det er det du gjer. :)

    Når det gjeld tips til kva ein kan gjere for å bli betre på dette, som du seier, trur eg Erik Bjerck Hagen si bok "Litteraturkritkk - en innføring" kan vere veldig fin. Ved å lese andre grundige omtaler av bøker, kan du jo og sjå korleis andre gjer det. Korleis blir det begrunna at ein liker eller ikkje liker boka? Eg synest i alle fall at når nokon skriv "Eg liker ikkje boka, fordi eg føler hovudpersonen er flat og eg kjem ikkje innpå han, eg trur ikkje på han" så er det mykje meir interessant med tanke på om eg skal lese boka, enn når nokon skriv "Eg liker ikkje denne boka fordi eg ikkje klarer å leve meg inn i boka". Men ved å spesifisere kva det er ein ikkje liker, synest eg i alle fall at ein omtale er meir interessant. Og det gjeld enten han står i ein blogg eller i ei avis. :)

    SvarSlett